Nyhed

NIRAS er med på holdet, når vikingeskibene i Roskilde får et nyt og ambitiøst hjem

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Det er et stærkt hold bestående af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Marianne Levinsen Landskab, Christoffer Harlang Architects, Aaen Engineering, JAC Studios og NIRAS, der nu skal i gang med det omfattende arbejde at transformere og bygge Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

11. januar, 2024

Et af hovedformålene, med at transformere og bygge et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde er at sikre de gamle skibe mod at gå til ved stigende vandstande og voldsomt vejr, der allerede nu truer de historiske vikingeskibe:

”Vi har for ganske nylig haft meget voldsomt vejr, som endnu en gang understreger, at der er behov for nye rammer om vikingeskibene i Roskilde. Derfor er det en rigtig god nyhed, at projektet nu er et skridt videre. For vi skal også i fremtiden passe på den enestående kulturarv, som vikingeskibene er og vise skibene frem, så vi alle kan blive klogere på en helt central periode i vores fortid,” udtaler kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Et projekt, der kommer tæt på folk

Afdelingsleder Claus Wessel Andersen er glad for, at projektet nu er ombord i NIRAS, der sammen med gode samarbejdspartnere skal bidrage til bevaringen af mere end 1.000 år gammel danmarkshistorie:

”Vikingeskibsmuseet i Roskilde er sådan et projekt, der kommer rigtig tæt på folk. Man har måske været der med familien eller skoleklassen i sin tid. Så der er mange mennesker, der har et forhold til stedet. Derfor synes jeg, det er helt vildt fedt, at vi nu får lov til at være med til at skabe nye rammer for netop det,” siger han.

Vinderne er udvalgt af en dommerkomité, der består af repræsentanter fra Vikingeskibsmuseets bestyrelse, byrådet i Roskilde samt fagdommere med enten arkitektfaglig eller ingeniørfaglig baggrund.

Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen er både glad og lettet over, at der nu er taget endnu et stort skridt mod at sikre de gamle skibe:

”Det er med stor lettelse, at vi i dag kan præsentere den nye bæredygtige bygning, som skal sikre de umistelige vikingeskibe for fremtiden. Det nye hjem til skibene kommer til at ligge på museumsgrundens højeste sted i sikkerhed fra havets kræfter, og skibene bliver skærmet for dagslysets nedbrydende effekt,” udtaler hun.

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Træbyggeri der skaber forbindelse til fortid og natur

Det nye hjem til vikingeskibene skal opføres i træ, hvilket både skaber forbindelse til fortiden, naturen omkring museet samt bygningerne på museumsøen og livet på havnen.

”Som arkitekter er det en drøm, der går i opfyldelse. Vi får lov til at arbejde i feltet mellem beskyttelse og fornyelse af den enestående kulturarv, som både vikingeskibene og Vikingeskibshallen repræsenterer,” udtaler Lene Tranberg, der er partner og medstifter af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

At bruge træ som det gennemgående byggemateriale giver også projektet et mere bæredygtigt DNA og kræver særlige ingeniørfaglige discipliner.

”Vi skal have mange af vores fagligheder i spil her og både beskæftige os med klima, brand, akustik osv. Men det kræver selvfølgelig noget helt tredje at skulle konstruere de nye haller i træ,” siger kommende projektleder i NIRAS Mads H. Jørgensen, der glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Nænsom transformation

De nuværende skibshaller blev opført i 1969 af arkitekt Erik Christian Sørensen, der var inspireret af udenlandske arkitekter og brugte beton på en ny, fri og rustik måde. Nu skal den 55 år gamle bygning på omtrent 2.400 kvm. transformeres og have ny funktion.

”I vores transformation af hallen er vi gået nænsomt til værks. Det har været givende at arbejde med et vigtigt arkitektonisk værk, der har en smuk, meget tydelig rumlig struktur med et klart hierarki, som gør det muligt at facaderne mod stranden kan åbnes,” siger partner og arkitekt i Lundgaard & Tranberg Arkitekter Malene Hjortsø Kyndesen.

Ved at åbne op bliver hallen et samlingspunkt for byen, alt imens den kystsikres mod fjorden. En offentlig fjordplads mod vest skal samtidigt benyttes som slæbested for museets skibe –  fjorden smelter derved sammen med det offentlige rum og museet på en ny måde.

Vinderforslaget og de øvrige forslag til Nyt Vikingeskibsmuseum vil blive udstillet i Vikingeskibshallen fra fredag den 12. januar frem til søndag den 28 januar 2024.

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Vil du vide mere?

Claus Wessel Andersen

Claus Wessel Andersen

Afdelingschef

Allerød, Denmark

+45 2761 3929

Kirsten Engholm Henriksen

Kirsten Engholm Henriksen

Forretningsdirektør

Allerød, Denmark

+45 4020 3246

Mads H. Jørgensen

Mads H. Jørgensen

Projektchef

Allerød, Denmark

+45 2680 3172

Se også: